Telefon
WhatsApp

Takip: Google News

Kenevir yetiştiriciliği ve işbirliği için protokol imzalandı

Üniversite-Sanayi iş birliği çerçevesinde, Amasya Üniversitesi Rektörlüğü ile ARS Biyoteknoloji San. Tic. Ltd. Şti. ortak faaliyetlerinde bulunmak amacıyla ‘Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliği ve İşbirliği Protokolü’ imza töreni ile kenevir ekim programı düzenlendi. Program kapsamında, endüstriyel kenevirlerden üretilen ürünlerin yer aldığı bir serginin açılışı da yapıldı. Çorum Mecitözü İlçesi Pınarbaşı köyü’nde gerçekleşen iş birliği protokol imza törenine; Devlet Eski Bakanı Bekir Aksoy, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Çorum Vali Yardımcısı Tamer Orhan, Vali Yardımcısı Vekili ve Mecitözü Kaymakamı Bayram Köse, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Kurt, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, ARS Biyoteknoloji San. Tic. Ltd. Şti. Prof. Dr. Aliye Aras, Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel, Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin, İş İnsanı Süleyman Tanrıverdi davetliler ve öğrenciler katıldı. Programın açılışında, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, İş İnsanı Süleyman Tanrıverdi, ARS Biyoteknoloji San. Tic. Ltd. Şti.’den Prof. Dr. Aliye Aras imzalanan protokolün önemi ve kenevirin 25 binin üzerinde alanda kullanılan bir bitki olduğunu içeren konuşmalar gerçekleştirdiler.

Vali Yardımcısı Vekili ve Mecitözü Kaymakamı Bayram Köse, “Yakın zamanda, 2016 yılında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bir konuşmasını hatırlıyorum. Burada dost bildiğimiz düşmanlarımızın endüstriyel kenevir üretimini elimizden alındığını açıklamıştı. Akabinde Çorum ve Amasya’nın da içinde yer aldığı 19 ilimizde endüstriyel kenevir üretimi tekrar başladı. Bu manada bizlerde Mecitözü’nde Amasya Üniversitesi’nin de desteğiyle üretim yapmaya devam ediyoruz. Bundan sonraki süreçte yapacağımız yatırımlarla endüstriyel kenevir üretimi ile gurur duyacağımız bir noktaya geleceğimizi düşünüyorum” dedi.

Üniversite Sanayi İş Birliği alanında örnek denilebilecek uygulamalı bir çalışmanın protokolüne imza atmak amacıyla toplandıklarını vurgulayan Rektör Turabi; “Bugün hakikaten güzel bir gün. Nisan ayı bereketli bir ay. Bugün Cenab-ı Allah bütün güzelliklerini hepimize yansıttı. Bütün bu mevsimsel güzelliğin üstüne ARS Biyoteknoloji San. Tic. Ltd. Şti.’nin gayreti ve başarılarıyla bizlere her zaman onur kaynağı olan Üniversitemiz mensubu Prof. Dr. Aliye Aras hocamızla bir aradayız. Burada yatırımcımız İş İnsanı Süleyman Tanrıverdi’nin varlığı bize bu imkânları sundu. İyi insanlarla başlayan her işin neticesinde hayırlı güzel olacağına gönülden inanıyoruz. Kenevir dediğimiz bitkinin bu kadar çok fonksiyonel ve bu kadar çok inovatif kullanım alanları olduğunu ilk defa bu projeyle beraber öğrendim. Kenevir bitkisinin bu kadar geniş kullanım potansiyeli çerçevesinde biz de Amasya Üniversitesi olarak bu projedeki yatırımcımıza, projedeki hocamıza bütün imkânlarımızı sunduk. Amasya Üniversitesi olarak milletimize, bayrağımıza ve devletimize hizmet edecek her türlü projede her zaman hizmete hazırız. Hayırlı ve bereketli neticeler çıkmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

Devlet Eski Bakanı Bekir Aksoy, “Bugün burada biyoteknolijinin nelere kadir olduğunu gözlerimizle görmek üzere beraberiz. Öncelikle İş İnsanı Süleyman Tanrıverdi beyefendiye, Prof. Dr. Aliye Aras hanımefendiye cesaretle böyle bir işe teşebbüs ettikleri için teşekkür ediyorum ve inşallah neticesini hep beraber göreceğiz. Ülkemizde yetiştirdiğimiz ürünleri yüksek değerde katma değere dönüştürmediğimiz müddetçe elimize geçen bir şey olmadığını biliyoruz. Bu toplantının sebebi keneviri katma değere dönüştürme kararlılığımızdır. Bu faaliyete katkı sunan bütün kurum ve kuruluşlara; Amasya Üniversitesi, Çorum Valiliği, Mecitözü Kaymakamlığı, Çorum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile ARS Biyoteknoloji San. Tic. Ltd. Şti.’ne Mecitözü ilçesinin bir çocuğu olarak teşekkür ediyorum. İnşallah bu biyoteknolijinin güzel neticelerini çok kısa zamanda göreceğiz” şeklinde konuştu.

Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu Genel Başkanı Hakan Yüksel ise, “Bu çok güzel bahar mevsimde, çok güzel bir projede sizlerle bir arada olmaktan onur duyuyorum. Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu olarak bizim işimiz; tarım ve gıda sektörü ve buna bağlı olarak yan sanayi sektörü ulusal ve uluslararası pazar pazarlama ve pazar araştırmaları faaliyet yapmaktır. Bu anlamda 56 ülkede, Türkiye’nin 81 ilinde, 640 ilçede faaliyet yürütüyoruz. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. Aynı zamanda 14 tane ülkede hazır satış pazarlama ofisimiz bulunmaktadır. 2022 yılında toplam üyelerimizin tarım üzerinden yaptığı ticari hacim yaklaşık 300 milyon Euro‘nun üzerinde. Bizim uğraşımız domatesi domates olarak satmak değil de içerisindeki etken maddesini çıkarıp, bu etken maddeyi satmaktır. Ülkemizdeki yüksek katma değerli ürünleri dünya pazarına çıkarmaya çalışıyoruz. Bugün burada aynı vizyonda aynı heyecanda onlarla bir arada olmaktan son derece onur duyuyorum. Bu güzel projede üretilen bütün ürünleri ulusal ve uluslararası pazarlara taşımak kısmı bizim işimiz. Konfederasyon olarak söz veriyoruz, siz yeter ki üretin pazar kısmını hiç düşünmeyin. Teşekkür ediyorum sağ olun.”

Konuşmaların ardında ‘Endüstriyel Kenevir Yetiştiriciliği ve İşbirliği Protokolü’ imzalandı. Katılımcı konukların kenevir tohumu ekmelerinin ardından program son buldu.

Haber: Sinan HARMANCI

Takip: Google News