Telefon
WhatsApp
1800 yıllık “Elmalı Mozaik” öğrencilerin elinde yeniden hayat buldu

2013 yılında Amasya Yavru Köyü yakınlarında bir kaçak kazı sırasında tesadüfen bulunan ve Türkiye’de eşi benzeri bulunmayan Roma Dönemine ait 1800 yıllık “Amasya Elma Ağacı Mozaiği”nin bir örneği, Amasya Üniversitesi, Mimari Restorasyon Bölümü tarafından yeniden yapıldı. Öğretim Görevlisi Lale Yılmaz’ın öncülüğünde yapılan çalışma ile Amasya’nın sembolü olan elmalı mozaiğin daha büyük kitlelere tanıtılması ve hak ettiği değeri görmesi amaçlandı. Yaklaşık 180 bin adet taş kullanılarak yeniden yapılan Elmalı Mozaik için Tasarım Meslek Yüksekokulu öğrencileri, akademik ve idari personeli gecesini gündüzüne kattı. El emeği göz nuruyla adeta nakış nakış işlenen Amasya Elma Ağacı Mozaiği, yakın zamanda Amasya’da bulunan Tarihi Taşhan’ın duvarlarını süsleyecek.

Amasya’yla bağdaşlaşan elmanın bundan bin 800 yıl önce de Amasya’yı temsil ettiğini gözler önüne seren Amasya Elma Ağacı Mozaiği, Türkiye’nin en önemli arkeolojik mozaiklerinden biri olarak kabul ediliyor. Şu an Amasya Müzesinde sergilenen elmalı mozaik, ağaçta sallanan 4 elma ve yeşil otlarda 3 keklikten oluşan madalyon ve çevresinde geometrik ve bitkisel motiflerle bezenmiş desenleri ile Türkiye’de benzeri bulunmayan bir arkeolojik eser olarak dikkat çekiyor. Roma Dönemi sanatının en güzel örneklerinin olan elmalı mozaik, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti, kendine çekiyor.

Yakın zamanda restorasyonu tamamlan ve otel olarak hizmet vermeye hazırlanan Tarihi Taşhan’ın avlusunda şehre gelen turistlere sergilenmek üzere yeniden yapılması planlanan Elmalı Mozaik için çalışmalar yaklaşık bir ay önce başladı. Amasya’yı temsil eden en özel eserlerden biri olan Elmalı Mozaiğin bir örneğini yapmak için kolları sıvayan Amasya Üniversitesi Tasarım Meslek Yüksekokulu Mimari Restorasyon Bölümü, Amasya’nın kültürel mirasına katkı sağlamak amacı ile çıktıkları bu yolda ilk olarak Amasya Elmalı Mozaiği’ni Amasya Müzesindeki yerinde inceledi. Elmalı mozaik, drone ile ayrıntılı şekilde görüntülenerek örnek çıkarıldı. Öğr. Gör. Lale Yılmaz’ın çizimleri ile mozaik, dijital ortama taşındı.

Mozaiğin sergileneceği alanın ölçülerine göre orijinaline sadık kalınarak yeniden boyutlandırılan elmalı mozaik reprodüksiyon, orijinalinden yaklaşık 2 kat büyük olacak şekilde planlandı. 3 haftalık zorlu süreç böylece başladı.

Elmalı mozaiğini yapımında Amasya bölgesinden çıkarılan 5 farklı doğal taş kullanıldı. 1 santimetre küplük parçalar halinde kesilen siyah, beyaz, yeşil, kırmızı ve sarı olarak 5 farklı renkteki yaklaşık 180 bin doğal taş, büyük bir hassasiyetle tek tek yerleştirildi. 18 metrekarelik tasarım için Mimari Restorasyon Bölümü ikinci sınıf öğrencileri ve akademisyenleri gece gündüz demeden 3 hafta boyunca emek harcadı. 6x1 metrelik 3 parça haline yapılan mozaikler daha sonra bir araya getirilerek 6x3 metre ölçülerinde 18 metrekarelik mozaik ortaya çıkarıldı.

Tasarım Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Feyza Aykutlu, Doç Dr. Fazilet Koçyiğit, Öğr. Gör. Lale Yılmaz’ın ve Mimari Restorasyon Bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin aralarında bulunduğu ekip tarafından hazırlanan mozaik, yakın zamanda duvarları süsleyeceği Tarihi Taşhan’a nakledilmek için gün sayıyor.

Amasya Üniversitesi Tasarım Meslek Yüksekokulu, bu mozaik çalışması ile Amasya’nın sembolü haline gelen “Amasya Elma Ağacı Mozaiği”ni daha fazla kişinin görmesini sağlayarak; Amasya’nın kültürel mirasını daha büyük kitlelere ulaşması ile şehrin turizm ve ekonomisine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Haber: Sinan HARMANCI

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Reklam

Yazarlarımız

Merkez Nöbetçi Eczaneler

E-Bülten Aboneliği