Amasya’dan Bakışla 6 Şubat Depremleri masaya yatırıldı
Amasya Üniversitesi, Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ile Amasya AFAD İl Müdürlüğü işbirliğiyle ‘Amasya’dan Bakışla 6 Şubat Depremleri’ konulu çalıştay kentte yapıldı.
Amasya Üniversitesi, Amasya İl Sağlık Müdürlüğü ile Amasya AFAD İl Müdürlüğü işbirliğiyle Amasya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü iş birliği ile organize edilen “Amasya’dan Bakışla 6 Şubat Depremleri; Kurtarma ve Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı” gerçekleştirildi. Programda ilk olarak birer konuşma gerçekleştiren Amasya AK Parti Milletvekilleri Haluk İpek ile Hasan Çilez, yeni ekipmanların İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne hayırlı olması temennisinde bulundular. İpekköy Yerleşkesi Mihri Hatun Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştayın açılışına Vali Yardımcısı Mustafa Pala, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya, Prof. Dr. Murat Kurt, İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Amasya AFAD İl Müdürü Abdullah Sarıçiçek, Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri MYO Müdürü Prof. Dr. Akın Tekcan, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Topal, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Dudu Duygu Kılıç, protokol üyeleri, AFAD gönülleri ile akademik ve idari personelin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç konuşmasında; “Ülke olarak deprem kuşağında olduğumuz ve bulunduğumuz bölgenin fay hatlarının üzerinde olduğu bir gerçek. Buna göre doğru yer, doğru zaman ve doğru teknik ekipmanlarla depreme iyi bir şekilde hazırlanıp ve olası afetlerden sonra kurtarma ve yardım ekiplerinin iyi bir şekilde organize olması hem can kayıplarımızı hem de maddi kayıplarımızı ciddi anlamda azaltacaktır. Sadece kendi coğrafyamızda değil dünya üzerinde bütün coğrafyadaki nesli deprem ile yaşamaya alıştırma sorumluluğumuz var. Bu nedenle 1999 depremi, 6 Şubat depremi bizlere çok şey gösterdi. Bu bağlamda çalıştayın ve çalıştay sonuçlarının herkese ciddi katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.
Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya ise; “Allah felaketleri bizlere bir kez daha yaşatmasın. Gerek sağlık açısından gerek afetlere müdahale açısından işbirliği içerisinde, koordineli bir şekilde çalışmaları gereken kurumların ve onların ekiplerinin bir araya gelerek düzenledikleri çalıştayın verimli geçmesini diliyorum. 34 yıllık bir yoğun bakım hekimi olarak afetten kurtarılan insanların doğru bir şekilde kurtardıktan sonra uygun bir şekilde sağlık kuruluşlarına transferinin ne kadar önemli olduğunu yakından bilen birisiyim. Birçok durumda afete maruz kalmış bu tür hastaları takip etmiş ve tedavisini düzenlemiş bir hekim olarak, gerek hayatta kalmalarının gerekse de sağlıklı bir yaşam sürmelerinin afet alanındaki doğru yapılan müdahalelerden kaynaklandığını çok yakından bilen biriyim. Tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
AFAD Eğitim ve Farkındalık Daire Başkanı Recep Şalcı “Ülkemizde Meydana Gelen Afetlerde Müdahale Çalışmaları”, AFAD Afet Yönetimi Merkezi Daire Başkanı Recep Şalcı “6 Şubat Depremleri Sırasında AFAD Başkanlık AADYM’nin Çalışması ve Bilgi Yönetimi”, Ankara Üniversitesi AFAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nehir Varol “Türkiye Afet Risk Azaltma Planı-Risk Yönetimi”, Amasya AFAD Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi Müdürü Serhat Bolat “Amasya AFAD Müdürlüğü’nün Deprem Bölgesinde Yaptığı Çalışmalar”, Amasya AFAD İl Müdürü Burhan Özü “Amasya AFAD Müdürlüğü’nün Amasya İlinde Yaptığı Çalışmalar” ve Amasya Üniversitesi SŞSHMYO Dr. Öğr. Üyesi Sevda Demiröz Yıldırım” Depremde Kahramanmaraş İli Örneği” konuları hakkında çalıştaya katkı sundular.
Amasya Valisi Yılmaz Doruk ise konuşmasında; “Bugün Amasya Üniversitemiz ile İl Afet Acil Durum Müdürlüğümüz tarafından “Amasya’dan Bakışla 6 Şubat Depremleri; Kurtarma ve Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirilmesi Çalıştayı’nı” başlatılmıştır. Çalıştayımız devam ederken ayrıca Valiliğimizin öncülüğünde, İl Özel İdaremizin temin ettiği ve toplam bedeli 600 bin TL olan teknik ekipmanları da İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüze teslim ettik. Müdürlüğümüze ve Amasya'mıza hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, kendi alanında ilk olma özelliğine sahip olan “Amasya'dan Bakışla 6 Şubat Depremleri: Kurtarma ve Sağlık Hizmetlerinin Değerlendirilmesi” isimli çalıştayda 6 Şubat depremlerinin bir röntgeni çekildi. Depremler sırasında yapılan müdahalelerin irdelendiği çalıştay sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak. Bu coğrafyada depremle birlikte yaşamayı, felaketlerle mücadele etmeyi öğrenmemiz gerekiyor. Bu kapsamda düzenlediğimiz programa katkılarından dolayı başta Amasya Valisi Yılmaz Doruk olmak üzere Adalet ve Kalkınma Partisi Amasya Milletvekillerimiz Haluk İpek, Hasan Çilez ile emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Allah bizlere bir daha böyle acıları yaşatmasın.”
Konuşmaların ardından Vali Doruk ve protokol üyeleri tarafından toplam tutarı 600 bin TL olan teknik ekipmanlar, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne teslim edildi. Teslim Töreni ve Amasya İl Sağlık Müdürlüğü UMKE Teçhizat Tanıtım Sergisine, Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ile Hasan Çilez, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kızılkaya, Özel İdare Genel Sekreteri Erdin Acar ile kurum, kuruluş müdürleri ve öğrenciler katıldı.
Haber: Sinan HARMANCI
Benzer Haberler
Amasya’da “Kendi Kendine Meme Farkındalığı” Eğitimi
Denetimli serbestlik hizmetleri alanında protokol imzalandı
Başkan Sevindi, Erasmus+ Projesi katılımcılarını misafir etti
Sevindi: ‘Öğretmenliğin ne kadar asil ve hassas bir meslek olduğunu unutmamalıyız’
Üniversite öğrencilerine işaret dili eğitimi
Yunus ve Şahin timleri sertifikalarını aldı
Rektör Turabi, güz dönemi etkinliğine katıldı
Rektör Turabi’den Merzifon OSB ziyaret