Amasya Üniversitesi’nin fahri doktoru yazar Sadi Bayram vefat etti
Amasya Üniversitesi Senatosu tarafından fahri doktora unvanı verilen Amasyalı Yazar Sadi Bayram vefat etti.
Sadi Bayram'a ulusal ve uluslararası seviyede yaptığı yayınlar ve bilime uluslararası ölçütlerde katkı sağlamış olması nedeniyle Amasya Üniversitesi Senatosu tarafından Fahri Doktora Unvanı verilmişti. Yazar Sadi Bayram'ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendiklerini dile getiren Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi yaptığı açıklamada, "Amasyalı Yazar Sadi Bayram'ı kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Merhuma Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine baş sağlığı diliyorum. Yüzlerce makalesi ve 16 kitap yayını bulunan Sadi Bayram'a ulusal ve uluslararası seviyede yaptığı yayınlar ve bilime uluslararası ölçütlerde katkı sağlamış olması nedeniyle Üniversitemiz Senatosu'nun 26.10.2023 tarih ve 2023/225 nolu kararı ile “Fahri Doktora” payesi verilmişti. Yazar Sadi Bayram'a Fahri Doktora payesi, tedavi gördüğü, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen törenle tevcih edilmişti. Şahsımın canlı bağlantı ile katıldığı törene, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Hasan Yerkazan, Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Serap Taşdemir, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı İlhami Türkyılmaz ve Bayram ailesi ile hastane personeli katılmıştı. Sadi Bayram'ın sağlığında Amasya Üniversitesi Kütüphanesine bağışladığı sekiz bine yakın kitabı sonsuza dek okuyucularla buluşturacağız. Yerinin kolay kolay doldurulamayacağını düşündüğümüz Yazar Sadi Bayram'a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine sabır diliyorum” dedi. Yazar Sadi Bayram, 10 Mart 1943, Merzifon, Amasya doğumlu. Tam bir Osmanlı Beyefendisi idi. Lâdik’te medfun Seyyid Ahmed-i Kebir er- Rufai Hazretleri nam-ı diğer Ahmed-i Kûçek Hazretlerinin torunlarından idi. Aynı zamanda tarihçi, vakıf eserleri uzmanı, çok sayıda makale ve eserleri olan güzel bir insandı.
Kayseri Lisesi (1963), Ankara Üniversitesi DTCF Klasik Arkeoloji Bölümü (1968) mezunu. Bu arada, çeşitli mahallî gazetelerde muhabirlik yaptıktan sonra, 1965 yılında Ankara’da yayınevi ve ajans kurup Amasya dergisini çıkardı (1965-72, 78 sayı). 1973 yılında Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğünde eski eser tescil uzmanı olarak göreve başladı. Kültür Bakanlığı (1976) ve Anadolu Medeniyetleri Müzesinde (1978) çalıştı. 1978’de Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü Arşiv ve Yayın Dairesi başkan yardımcılığına atandı. 1998’de Kültür ve Tescil Dairesi başkanlığına atandı. 2002 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu. 1999 yılında bir inşaat şirketini yönetim kurulu üyeliğinde bulundu. Ayrıca Gazi Üniversitesi Mesleki Öğrenim ve Yaygın Eğitim Fakültesinde öğretim görevlisi olarak estetik, Türk el sanatları tarihi dersleri (1992-98) verdi. Makaleleri, 1958 yılından itibaren Merzifon’un Sesi gazetesi ile Vakıflar, Vakıf ve Kültür, Kültür ve Sanat, İmage dergilerinde yayımlandı. Kültür Bakanlığında çalışmakta iken Millî Kültür dergisinin kuruluşunda bulundu ve ilk on bir sayısını yayımladı. Dünya Edebiyatından Seçmeler dergisini de burada bakanlık adına yayımladı.
Eserleri:
Medallioned Genallogies (1975), Vakıflar ve Vakıf Hizmetlerimiz (İ. Ateş, K.Erdoğan ile, 1978), Divriği Ulu Camisi ve Darüşşifası (Y.Önge, İ.Ateş ile, 1979), Mukaddes Kitaplara Göre Hz. Nuh’un Gemisi (1988), Son On Yılda Vakıflar / 1980-1990 (1990), Kaynaklara Göre GüneyDoğu Anadolu’da Proto Türk İzleri (1990).
Haber: Sinan HARMANCI
Benzer Haberler
Amasya’da “Kendi Kendine Meme Farkındalığı” Eğitimi
Denetimli serbestlik hizmetleri alanında protokol imzalandı
Başkan Sevindi, Erasmus+ Projesi katılımcılarını misafir etti
Sevindi: ‘Öğretmenliğin ne kadar asil ve hassas bir meslek olduğunu unutmamalıyız’
Üniversite öğrencilerine işaret dili eğitimi
Yunus ve Şahin timleri sertifikalarını aldı
Rektör Turabi, güz dönemi etkinliğine katıldı
Rektör Turabi’den Merzifon OSB ziyaret