Dünyanın en büyük Hilye-yi Şerifi Amasya’da sergilenmeye başlandı
Hattat Hat sanatçısı Mahmut Şahin tarafından 2,5 haftada yapımı tamamlanan ve Amasya Sultan Beyazıt camisinde sergilenmeye başlanan dünyanın en büyük Hilye-i Şerif'e yoğun ilgi gösterildi.
Hz. Muhammed’in fiziksel, insani ve ahlaki özelliklerini tavır ve hareketlerini anlatan dünyanın en büyük hilyesi Sultan II. Beyazıd Külliyesinde sergilenmeye başlandı. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi’nin girişimleriyle kente getirilen 6,5 metre boyunda ve 3,5 metre eninde olan hilye bu özellikleriyle dünyanın en büyük hilyesi olarak kabul görüyor. Açılış programına Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Ak parti Amasya Milletvekilleri Haluk İpek, Hasan Çilez, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Siyasi Parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Hilye’yi Şerif’i 2,5 hafta da tamamladığını söyleyen Hattat Mahmut Şahin, “Peygamber efendimizin vasıflarını taşıyan yazıya hilyeyi şerif diyoruz biz. Hz. Fatma validemiz Peygamber efendimizin yanına gittiği zaman diyor ki ya Resulallah biz seni gördük. Ama bundan sonra gelecek ümmetlerin seni görmeyecek. Oda diyor ki bana Ali’yi çağırın. Hz. Ali Efendimiz geliyor. Ya Ali diyor beni vasf et ve beni sözle anlat. Hz. Ali Efendimizin anlattığı şekilde Peygamber efendimizin boyu, vücut yapısı, genel ahlaki özelliklerini anlatan metne biz hilye’yi şerif diyoruz, hilye’nin anlamı da süs ve ziynet demektir. Kütahya’daki öğrencim bir kağıt getirdi, yani bu kadar büyük bir hilye yazma niyetinde değildim. Bizim mürekkep yalama dediğimiz tabirle yazdım ve 2,5 haftalık bir sürede tamamladım” dedi.
Hilye’yi girişimleriyle kente getiren Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Öncelikle hilye kelime anlamı olarak süs demektir. Ziynet, takı eşyası bilhassa kolye anlamlarına gelir. Bu hilye’yi şerif aslında peygamber efendimizi remz etmesi bakımından, buraya gelmesinin sebebini ben şuraya dayandırıyorum. Bir Hattatımız Sayın Mahmut Şahin üstadın Amasya aşkı ve Amasyalıların Hz. Peygamber aşkı bu hilyenin artık burada sergilenmesine sebep olmuştur’ diye konuştu.
Hilye’nin sergilenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Vali Doruk; “Böyle bir kıymetli eserin İlimize kazandırmaktan, emeği geçen herkese müteşekkirim. İlimize hayırlı olsun. Bu sadece bir görmelik bir eser değil, duygusal dünyamızın, düşünce dünyamızın, inanç dünyamızın pekişmesine de inşallah katkısı olacak bir eserdir. Hocamıza da çok teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Rektör Turabi Hattat Mahmut Şahin’e plaket takdim etti ve Kesilen kurdelenin ardından ziyaretçiler Hilye’yi Şerifi ziyaret etti.
Haber: Sinan HARMANCI
Benzer Haberler
Uzun, zirai dondan hasar gören tarım arazilerini inceledi
Bakan: ‘Bayram, tüm insanlığa barış, huzur ve hayırlar getirsin’
Müftü Bayram: ‘Kadir gecesi, bin aydan daha hayırlı’
Ramazan geleneği 161 yıldır sürüyor
Bakan: ‘Ramazan ayı 11 Ayın Sultanıdır’
Dünya Dışı Uygarlık Temsilcileriyle Ortak Yürütülen Projelerde Türkiye Var mı?
Bakan: ‘Berat Kandili’ne erişmenin huzurunu yaşıyoruz’
Altınörgü: ‘Bu gece yüce mevlamızdan beratımızı isteyelim’