Mağazada Para Kullanmadan Alışveriş Yapılıyor
Amasya’da lise öğrencilerinin oluşturdukları giyim mağazasında para geçmiyor. İhtiyacı olan, yine öğrencilerin geliştirdikleri mobil uygulama üzerinden sipariş oluşturuyor.
Amasya Türk Telekom Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri okul içinde oluşturdukları giyim mağazası ile alan el ile veren eli buluşturuyor. Üstelik ücretsiz, öğrenciler geliştirdikleri telefon uygulaması GİPAŞ (Giysini Paylaş) projesi ile 300’den fazla ürünü mağazaya kazandırdı. Mağazada para geçmediği gibi isteyen istediği ürünü hem telefon uygulaması üzerinden görerek hem de bizzat mağazaya gidip ücretsiz olarak alabiliyor. Öğrenciler, giyilebilir durumdaki kıyafetlerin yeniden kullanımını sağlamayı, israfı önlemeyi ve sıfır atık uygulamasına katkı sağlamayı hedefliyor. 15 öğrenci GİPAŞ Mağaza adını verdikleri odayı mağazaya çevirdi. Bu mağazada toplanan ürünler öğrencilerin geliştirdikleri uygulamayla barkodlar sayesinde sisteme kaydediliyor. Okul öğrencileri indirdikleri uygulama üzerinden veya GİPAŞ Mağaza üzerinden ürünleri görebilmekte ve istediği ürünü ücretsiz, karşılıksız olarak uygulamaya kaydederek alabiliyor.
‘HİÇ PARA KULLANMADAN ALIŞVERİŞ YAPILIYOR’
17 yaşındaki 11. sınıf öğrencilerinden Ayşe Melek, “Okulumuzdaki öğrencilerimiz israfın fazla olduğunu far ederek böyle bir proje geliştirdiler. Bizde buna gönüllü olarak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Böylece hem israfı engelliyoruz hem de sıfır atık projesiyle, hiç para kullanmadan projemizi gerçekleştiriyoruz. 313 tane gelen kıyafetin yarısından fazlasını öğrencilerimize şimdiden dağıttık.
‘ESKİMEYEN KIYAFETLER GERİ DÖNÜŞÜME KAZANDIRILIYOR’
Bilişim Teknolojileri öğretmeni Ergün Mert, “Geçtiğimiz yıl 3 öğrencimizle birlikte böyle bir fikir aklımıza geldi. Eskimeyen kıyafetleri tekrar geri dönüşüme, yeniden kullanıma sunmak için 3 öğrencimizle güzel bir uygulama geliştirdik. Bu uygulama neticesinde yaklaşık bir 6 ay süren bu uygulama neticesinde güzel bir ürün ortaya çıktı. Gönüllü ekibimizi kurarak yaklaşık bir 10’un üstünde öğrenciyle burada faaliyetlere başladık. Gelen ürünleri değerlendirdik, sisteme girdik. Hiçbir masraf olmadan, hiçbir ücret olmadan isteyen herkesin gelip bu projeyi değerlendirebileceği, alabileceği güzel bir sistem geliştirdik. Öğrencilerimiz buradan istediği ürünü gelip, beğenip alabiliyorlar. Uygulama üzerinden de isterse beğenip, alıp kullanabiliyor. Sıfır atık kapsamında da ürünleri yeniden değerlendirdiğimiz için mutluyuz.” diye konuştu.
15 gönüllü öğrenci ile yürütülen projede bugüne kadar 300'den fazla ürün toplanırken, ürünlerin yarısından fazlası alıcı öğrencilere teslim edilerek yüzlerce öğrencinin projeden faydalanması sağlandı. 300’den fazla giysinin olduğu mağazada ürünler her geçen gün artarken, projenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği öğrenildi. Projeden öğrenci olsun olması herkes faydalanabiliyor.
Benzer Haberler
Amasya’da “Kendi Kendine Meme Farkındalığı” Eğitimi
Denetimli serbestlik hizmetleri alanında protokol imzalandı
Başkan Sevindi, Erasmus+ Projesi katılımcılarını misafir etti
Sevindi: ‘Öğretmenliğin ne kadar asil ve hassas bir meslek olduğunu unutmamalıyız’
Üniversite öğrencilerine işaret dili eğitimi
Yunus ve Şahin timleri sertifikalarını aldı
Rektör Turabi, güz dönemi etkinliğine katıldı
Rektör Turabi’den Merzifon OSB ziyaret