Yok, olmaya yüz tutan kalaycılığı 'seyyar' olarak devam ettiriyor
Kahramanmaraşlı bir depremzede aile, yok olmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini seyyar olarak devam ettiriyor.
Anadolu'da günlük yaşamla iç içe geçmiş bir meslek olan kalaycılık artık kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında sayılıyor. Kalaycılık artık kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında sayılıyor. Amasya'nın Taşova ilçesinde bu mesleği sürdüren depremzede evli ve 4 çocuk babası Mahmut Okan, 6 Şubat'ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki Kahramanmaraş merkezi 11 ili etkileyen depremlerin ardından eşi Hatice ve kızı Gizem Okan ile birlikte 'seyyar' olarak Anadolu'yu dolaşarak bu mesleği yaşatmaya çalışıyor.
52 yaşındaki seyyar kalaycı Mahmut Okan, "Kahramanmaraş'tan geldik. Kalay işi yapıyorum. Mesleği babamdan öğrendim. Babam da babasından öğrenmiş. Bir 50-60 senelik iş yani. 35 yıl oldu ben kendim yapıyorum. Köy köy, kasaba kasaba geziyorum. Bulduğum yerde çalışıyoruz. Depremden etkilendiğimiz için buralara geldik. Normal de oralarda da çalışıyorduk. İş yerimiz olmadığı için, orada iş yerleri yıkıldı. Evimiz biraz hasar gördü. Hasar tespit yaptıklarından dolayı ona göre çıktık yani. Şimdi kalaycılık, semercilik, nalbantçılık bunlar unutmaya yüz tutmuş meslekler. Unutulmaya yüz tutmuş bu mesleği 80 yıldır ailemle beraber yapıyorum" dedi.
Ailesinden kalan tepsi ve bakır tencereleri kalaylatan Önder Bak ise "Kahramanmaraş'tan depremzede kardeşimiz geldi. Ne zamandır kalaylatmak istiyordum. Kalayladı. Ellerine sağlık, bu mesleği devam ettirdiği için teşekkür ederiz kendisine" diye konuştu.
Benzer Haberler
Zafer Bayramı’nda Sabahat Akkiraz rüzgarı esti
Özdemir, Gagavuzya Komrat’daki Türkleri ziyaret etti
Burmalı minare camisi yeniden ibadete açıldı
Amasya’da Roma dönemine ait 3 eski mezar bulundu
Tarihi çeşmelerin restorasyonuna 2 Milyon harcandı
Amasya Tamimi tiyatro ekibi tarafından canlandırıldı
Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali, coşkuyla kutlanıyor
Amasyalılar Ece Mumay konseri ile keyifli saatler yaşadı